واژه موفقیت در ذهن هر شخص به شکلی متفاوت تعریف شده‌است؛ اما در کنار همه این تفاوت‌ها، شباهت‌هایی مشترک نیز وجود دارد که انسان را برای کسب موقعیت و جایگاه والاتر تشویق می‌کند. به‌عنوان مثال امروزه برای برخی افراد تعریف موفقیت مساوی است با مهاجرت کردن. اما آیا تعاریفی‌ که در ذهن ما شکل گرفته همان ...

واژه موفقیت در ذهن هر شخص به شکلی متفاوت تعریف شده‌است؛ اما در کنار همه این تفاوت‌ها، شباهت‌هایی مشترک نیز وجود دارد که انسان را برای کسب موقعیت و جایگاه والاتر تشویق می‌کند. به‌عنوان مثال امروزه برای برخی افراد تعریف موفقیت مساوی است با مهاجرت کردن. اما آیا تعاریفی‌ که در ذهن ما شکل گرفته همان واقعیت‌ها است؟

در این قسمت از ماگ‌کست ادامه داستان جذاب شهرزاد پاک‌گوهر را می‌شنویم. دختری که تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته مهندسی شیمی دانشگاه شریف تهران آغاز کرد؛ اما در میانه راه به اقتصاد روی آورد و کمی بعد متوجه خواهیم شد که او به دنیای IT هم علاقه‌مند شده‌است!

در بخش نخست گفت‌گو، در کنار موضوعاتی چون شرایط جامعه و پذیرش تغییر، به بحث مهاجرت پرداختیم. مهمان ما اشاره کرد که در بخشی از سفر زندگی خود به مهاجرت فکر می‌کرده اما به‌علت نقطه عطفی که در زندگی او رخ داده، از این تصمیم منصرف شده‌است. قسمت جدید ماگ‌کست را به دنیای پس از تغییر تصمیم او اختصاص دادیم. از او می‌پرسیم بعد از منصرف شدن از مهاجرت، ادامه مسیر خود را چگونه رقم زده‌است. شما را به شنیدن این قسمت از ماگ‌کست دعوت می‌کنیم.

عنصری به نام استعداد وجود ندارد

ممکن است که با خواندن این عنوان تعجب کرده‌باشید! زیرا ما همیشه به‌دنبال انجام کارهایی هستیم که در آن‌ها استعداد داریم و داشتن استعداد را از مهم‌ترین دلایل موفقیت می‌دانیم. اما شهرزاد این‌گونه فکر
نمی‌کند.

او می‌گوید درست است که علاقه و استعداد پیش‌زمینه کارها است اما تا کاری را انجام ندهی، نمی‌توانی به شناخت خوبی از خود در آن زمینه برسی و استعدادت را کشف کنی. او برای خلق ارزش از تمام امکانات، منابع و ابزارهایی که در اختیار دارد، استفاده می‌کند. نداشتن استعداد او را از به‌دست آوردن اهدافی که دارد، دور نمی‌کند.

برای او داشتن توانمندی از داشتن استعداد ارجحیت دارد و این‌گونه آن را توضیح می‌دهد: «زمینه ذهنی من این است که می‌خواهم کاری را تجربه کنم. توانمندی یادگیری دارم و از نه شنیدن و شکست نمی‌ترسم؛
بنابراین انجامش می‌دهم!»

جنبه‌های متفاوت یک موضوع با نگاه‌های متفاوت

تحصیل در یک رشته دانشگاهی نمی‌تواند ایجاد یادگیری و درک عمیق پیرامون مسائل گوناگون را برای شما تضمین کند. پس از اتمام دوره در دانشگاه یا مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای، شما بر اساس آموزه‌های خود به دیدگاه یا دیدگاه‌هایی می‌رسید. شهرزاد برای توصیف این مورد از واژه مدل ذهنی استفاده می‌کند.

شما طبق مدل ذهنی و تفکرات خود تصمیم‌گیری می‌کنید و محدود بودن به تعدادی مشخص از این مدل‌های ذهنی شما را از داشتن یک دید وسیع بازمی‌دارد. شهرزاد برای ما درباره این قالب‌های ذهنی و تعصب داشتن بر آنها توضیح داد: «تعصب بر یک زاویه دید و یک تفکر ذهنی باعث می‌شود تا همه زوایای موضوع مورد بحث را دریافت نکنیم.»

او به‌عنوان راه‌حل این مشکل، خودآموزی را پیشنهاد می‌کند. او می‌گوید باید نفهمیدن را به فهمیدن تبدیل کنیم. اما مهمان ما چگونه به این تفکر دست پیدا کرد؟ به لحظه‌ها بیشتر توجه کنید «دوست داری چه چیزی را در چه مسیری خلق کنی؟» این یکی از سوال‌هایی است که شهرزاد در هر مرحله از زندگی خود از خودش می‌پرسد.

هدف ما در زندگی چیست؟

اینکه هدف خود را در زندگی چگونه پیدا کنیم و به آن دست یابیم، راهی است که برای هر شخص مسیرهای متفاوت دارد؛ در نتیجه نمی‌توان در مدت زمانی کوتاه و با داشتن اطلاعاتی کم مسیر قطعی خود را مشخص کرد.

زنجیرهایی از اتفاقات با معنی یا بی‌معنی ممکن است مشما را به سمت و سویی متفاوت یا مشابه ذهنیتتان ببرد؛ ولی دیدگاه شهرزاد با دیدگاه معمولی عموم متفاوت است. او به‌دنبال معنی اتفاقات زندگی نیست و به مفهوم آن‌ها اهمیتی نمی‌دهد. برای او چیزهایی مشهود است که وجود دارد: «چیزی که هست را می‌بینم…» ممکن است یکی از دلایلی که شهرزاد از دنیای مهندسی شیمی به اقتصاد و بعد IT تغیر مسیر داده، توجه بیشتر به لحظه‌های گذرا بوده‌باشد!

تمام این موضوعات و صحبت‌های بیشتر را می‌توانید در قسمت ششم ماگ‌کست بشنوید. پیشنهاد می‌کنیم این گفت‌گو را از دست ندهید!
منتظر ایده‌ها و نظرات شما شنوندگان ماگ‌کست هستیم.