به عقب‌­تر بازمی­‌گردیم؛ زمانی که شما شمع 18 سالگی را فوت کرده­‌اید! این همان سنی است که مدت زیادی منتظرش بودید تا آن را به یکی از خاطره­‌انگیزترین سال­‌های زندگی خود تبدیل کنید. شما به اندازه­‌ای بزرگ شده­‌اید که ­بتوانید سرنوشت خود را با انتخاب‌­هایی درست و منطقی تا اندازه­‌ای رقم بزنید. به انسان بالغی تبدیل ...

 به عقب‌­تر بازمی­‌گردیم؛ زمانی که شما شمع 18 سالگی را فوت کرده­‌اید! این همان سنی است که مدت زیادی منتظرش بودید تا آن را به یکی از خاطره­‌انگیزترین سال­‌های زندگی خود تبدیل کنید. شما به اندازه­‌ای بزرگ شده­‌اید که ­بتوانید سرنوشت خود را با انتخاب‌­هایی درست و منطقی تا اندازه­‌ای رقم بزنید. به انسان بالغی تبدیل شده‌­اید که می­‌توانید دغدغه‌­ها و مسائل تازه­ و جدی‌­تری را فارغ از فضای کودکی تجربه کنید. از اینجای زندگی به بعد «تصمیم» می­‌گیرید چه کسی باشید تا شخصیت‌تان را به ثبات و آینده تحصیلی یا کاری خود را به تصور ذهنی‌­تان نزدیک کنید.

 در این قسمت از ما­گ­‌کست، داستان جذاب شهرزاد پاک‌­گوهر را می‌­شنویم. دختری که تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته مهندسی شیمی دانشگاه شریف تهران آغاز کرد؛ اما در میانه راه به اقتصاد روی آورد.

 در این گفتگو به دغدغه­‌ها و چالش­‌های فکری دانشجویانی می‌­پردازیم که می­‌خواهند همانند شهرزاد قصه­ ما تصمیم بگیرند که زندگی خود را دستخوش تغییری بزرگ کنند.

 شما را به شنیدن این پادکست دعوت می‌­کنیم.

شروع یک آغاز جدید

 از مهم‌­ترین مسائلی که یک دانشجو با آن مواجه می‌­شود، یافتن دلیلی است تا بتواند مسیری را که از قبل انتخاب کرده، ادامه دهد. همان‌طور که در ابتدا گفته شد، شما تصمیمات مهم و آینده‌­سازی را در قالب شخصی 18-19 ساله می­‌گیرید. مهمان ما نیز به این موضوع اشاره و تفاوت­ دیدگاه‌­های مختلف از منظر یک دانش­‌آموز و دانشجو را این‌گونه بیان می­‌کند: «تصورات ذهنی از دانشجو بودن با دنیای پس از مدرسه متفاوت است. بعد از کنکور قرار است چه اتفاقی برای ما بیوفتد؟»

جغرافیا عاملی مهم برای تصمیمات است

 یک زندگی معمولی نیازمند حداقل­‌هایی است که انسان به آن­ها نیاز دارد. در ایران با وجود شرایط حال حاضر به­‌سختی می‌­توان این حداقل­‌ها را فراهم کرد. بنا بر این شرایط، بسیاری از دانشجویان برای بهبود زندگی خود مهاجرت می‌­کنند. در روایت شهرزاد نارضایتی از شرایط جامعه مشهود است. اما آیا این دیدگاه او به همین منوال باقی می­‌ماند؟

 همین مسأله باعث شد تا در ادامه صحبت، از او در مورد هدف انتخاب رشته دانشگاهش سؤال کنیم. به ما گفت که تصمیم همیشگی‌­اش مهاجرت از ایران بوده­­ و قصد داشته با تحصیل در رشته­­‌ای که انتخاب کرده ­است، با نمرات ممتاز، پذیرش خود را از دانشگاه­‌های خارج دریافت کند؛ اما گذشت زمان مسیر دیگری را برایش رقم زده­ است.

 آگاهی می‌­تواند مسیر را مشخص کند

 با تکمیل روند شکل‌­گیری شخصیت، ما در برابر تحول و دگرگونی با دقت و حساسیت بیشتری واکنش نشان می­‌دهیم؛ در نتیجه دگرگونی برای ما مفهوم پیچیده­‌تری خواهد داشت. این اتفاق، یعنی تغییر کردن، برای مهمان ما نیز پیش آمده­‌است و این‌گونه آن را بیان می­‌کند: «من به دنبال چگونه خاص بودن بودم و همین موضوع باعث شد در مورد آنچه می­‌خواستم ادامه دهم، خود را آگاه کنم و به­‌دنبال کسب اطلاعات بیشتر باشم.»

 از او خواستیم از اتفاقی که باعث شکل­‌گیری این تفکر در او شد، به ما بگوید: نقطه عطفی در زندگی من رخ داد که تصمیمم را برای مهاجرت کمرنگ و حس ساختن را در من زنده کرد.

 نقطه عطف زندگی شما چیست؟ آیا تجربه­‌ای مشابه داشته­‌اید؟

هیچ راهی قطعی نیست

 در دقایق آخر گفتگو پیرامون این مسأله صحبت کردیم که هر آنچه اکنون ما را ساخته، انتخاب­‌های گذشته­‌مان است؛ اما محصور شدن در تصمیمات گذشته می‌­تواند ما را از رشد بازدارد. اگر در شرایطی قرار داریم که تصمیم و انتخاب حال حاضر ما نیست، آن را تغییر دهیم و سعی کنیم این اندیشه را در ذهن خود پرورش دهیم: پیشرفت، ثمره تغییر است. اگر از شرایط خود راضی نیستم، آن را با موقعیتی بهتر، تغییر می‌­‌‌دهم.

 شهرزاد دیدگاه خود را درباره تغییر این‌گونه بیان می­‌کند: «مدل ذهنی­‌ای برای ما تعریف شده که در نتیجه آن، تغییر کردن را بد و ناشایست می‌­دانیم. شاید مسیر آن مشخص نباشد اما ثبات هم نتیجه‌­ای نخواهد داشت.»

 اما آیا تصمیم به تغییر به­‌سادگی واژه‌­های روی کاغذ است؟ عوامل بیرونی و درونی چقدر در این ماجرا دخیل هستند؟

 برای پاسخ به این پرسش‌­ها، بررسی تمام این موضوعات و صحبت­‌های بیشتر، شنونده قسمت پنجم ماگ­‌کست (بخش نخست) باشید.

 منتظر ایده­‌ها و نظرات شما شنوندگان ماگ­‌کست هستیم.